Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » piątek 13 marca 2026, 22:06

może musisz zacząć się ruszać.

ja gdy nie ćwiczę grzbietu, mam kłopoty rano z wykonaniem gwałtowniejszych ruchów skłon, wyprost.
gdy regularnie ćwiczę, bolączki mijają.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » sobota 14 marca 2026, 10:29

To nie cwiczenie, to SKS :mrgreen:

Moj lekarz tez mnie probowal do tego przekonac. Tylko kiedy ?

To tak jak gosciu poszedl do lekarza a lekarz zalecil mu wiecej chodzic. Gosciu zypytal

- przed, czy po rozniesieniu poczty ? :mrgreen:

Dobra, musze leciec, bo moj minister wojny zamierza zawiesc mnie na lotnicko, zaraz na urlop do Turcji lece

pozdro wsjem !

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » niedziela 15 marca 2026, 18:31

my na początku kwietnia jedziemy zwiedzać Bretanię i Normandię, na miesiąc, więc święta gdzieś w drodze.

w tamtym roku święta Wielkanocne w Leonidio na Peloponezie w Gracji. w miasteczku wszystkie uliczki były przystrojone lampionami i w ciszy słychać było śpiewy z dwóch cerkwi.
w niedzielę Wielkanocnej właściciel kempingu obdarował każdego święconym jajkiem i kawałkiem ciasta.
w tym czasie już pływaliśmy w morzu.
Załączniki
Leonidio 1.jpg
Cyryl8

Postprzez ks-rider » środa 18 marca 2026, 09:09

Planowalem wykapac sie w srodziemnym. Tyle, ze sie zastanawim aby sie w razie czego nie przeziebic.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » środa 18 marca 2026, 10:33

w tej chwili temperatura wody w morzy śródziemnym to około 16 stopni, tyle co w Bałtyku w sezonie czasami.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » czwartek 19 marca 2026, 20:56

Pytanie do kolegów. Jestem aktualnie w Niemczech. Wczoraj jechałem rowerem po drodze dla rowerów i pieszych, takiej dość szerokiej, że spokojnie dwie osoby mogą jechać obok siebie. Trzymałem sie prawej strony tak jak zawsze robię. W pewnym momencie zdjałem lewą rękę z kierownicy aby podrapać się w pewnym miejscu co spowodowało, że zjechałem trochę na lewo. I w tym momencie za mną krzyki i gwałtownie hamuje inny rowerzysta, taki typowy kolarz wyścigowiec. Prawie, że doszlo do zderzenia. Wyprzedzając mnie zaraz po tym zdarzeniu wyraźnie wkurzony gestykulował łapami i mamrotał pod nochalem.

Moje pytanie.... Czy to był mój błąd, że zjechałem nagle w lewo na tej drodze dla rowerów... czy to on znajdując się z tyłu za mną ma obowiązek zachować szczególną ostrożność i być przygotowanym na taki ewentualny scenariusz?
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » piątek 20 marca 2026, 08:42

zjechałeś jak sam powiedziałeś na lewą stronę, czy gwałtownie czy nie trudno tu to ocenić.

pytasz czy to był Twój błąd.
zastanówmy się?
kto kierował Twoim rowerem?
jeżeli Ty to Twoja wina, jeżeli nie Ty, to tego który kierował.

możemy jeszcze zastanowić się kto jest winny, że nie potrafisz utrzymać toru jazdy kierując jedną ręką.
przypominam, że sygnalizując zamiar zmiany pasa lub kierunku jazdy jednośladem musisz oderwać jedną rękę od kierownicy, a umiejętność utrzymywania toru jazdy podczas kierowania jedną ręką są sprawdzane na egzaminie na kartę rowerową i wszystkie kategorie motocyklowe.

wyprzedzanie może również odbywać się na drodze dla rowerów i wtedy i wyprzedzający, jak i wyprzedzany ma obowiązki.
PoRD Art.24.6:
"Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo w celu ułatwienia wyprzedzania."
to na wyprzedzanym kierującym pojazdem bez silnika (a więc rowerem też) leży obowiązek orientowania się czy jest wyprzedzany i zastosowanie się do obowiązku zjechania na prawo. a to czy ma lusterka, czy musi się obracać, to już jego sprawa.

kierującego i kierowcę ocenia się nie po zamiarach, ale po skutkach jego działania.
skutek był taki, że zjechałeś na lewo i wjechałeś w tor jazdy wyprzedającego Cię innego rowerzysty.

rada: jak nie jesteś w stanie śledzić sytuacji za sobą, to albo musisz nauczyć się utrzymywać tor jazdy kierując jedną ręką albo częściej się myć, nie będziesz musiał się drapać.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » piątek 20 marca 2026, 17:35

Nie mogło się obyć bez złośliwości. Ale OK.

Jeśli moja wina to OK, przyjmuje to do wiadomości i dziękuję za wyjaśnienie.

Czyli wychodzi na to, że na drodze dla rowerów obowiązują identyczne przepisy jak na drogach dla samochodów. I nawet jeśli na tej drodze dla rowerów nie było żadnych wydzielonych pasów ruchu, itd. to kierujący rowerem ma obowiązek robić wszystko tak jakby prowadził na tej drodze samochód.
Blacksmith

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka