przez bodek541 » poniedziałek 09 stycznia 2006, 21:08
przez Myslovitz » poniedziałek 09 stycznia 2006, 21:10
Vella napisał(a):Ja przez cały kurs nie wyjechałam z Warszawy, głównie jeździłam po centrum.
Najszybsza jazda - na moście - 60 km/h
Baran napisał(a):Może w Warszawie trudniej to wyegzekwować, bo żeby wyjechać poza teren zabudowany to się trochę trzeba pokręcić i stracić sporo czasu?
przez dagmusia » poniedziałek 09 stycznia 2006, 22:10
Vella napisał(a):Ja przez cały kurs nie wyjechałam z Warszawy, głównie jeździłam po centrum.
Najszybsza jazda - na moście - 60 km/h
przez dianda » poniedziałek 09 stycznia 2006, 23:42
przez ella » wtorek 10 stycznia 2006, 11:28
Dyrektor WORD przekonuje, że zawieszenie egzaminów będzie trwało około tygodnia. W następny wtorek ośrodki powinny ruszyć już według nowych zasad. Ale prawdopodobnie nie wszystkie stanowiska egzaminacyjne będą działać, bo nie na wszystkich zaschnie farba. Nie ma zatem szans, by ośrodki działały pełną parą. Jeśli uda się dopuścić do egzaminu 300 osób dziennie, to i tak będzie dobrze. Tym samym ludzie zapisani na egzaminy na koniec stycznia będą mogli je zdawać dopiero w lutym.
przez Myslovitz » wtorek 10 stycznia 2006, 12:03
Nie ma zatem szans, by ośrodki działały pełną parą. Jeśli uda się dopuścić do egzaminu 300 osób dziennie, to i tak będzie dobrze. Tym samym ludzie zapisani na egzaminy na koniec stycznia będą mogli je zdawać dopiero w lutym.
przez Vella » wtorek 10 stycznia 2006, 12:30
Myslovitz napisał(a): No to już wszystko jasne: mój egzamin NA PEWNO się nie odbędzie 7 lutego, cudownie :evil: :twisted:
Tylko wciąż się zastanawiam, kiedy i w jaki sposób Word poinformuje nas, o ile dni przesuwa nasz egzamin :(
przez cappricio » wtorek 10 stycznia 2006, 17:15
przez Myslovitz » wtorek 10 stycznia 2006, 17:53
cappricio napisał(a):moja kolezanka sie dzis zapisywala na egzamin (teorie zdala dzisiaj)
i wiecie na kiedy jej termin wyznaczyli????????????
6 CZERWCA!!!!!!! CZERWCA!!!!!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
przez Myslovitz » wtorek 10 stycznia 2006, 19:10
przez bodek541 » wtorek 10 stycznia 2006, 19:31
Zgodnie z zapowiedziami, od dzisiaj egzamin na prawo jazdy odbywa się na nowych zasadach Wczoraj w częstochowskim WWORD nie egzaminowano. Na nowym placu manewrowym 14 egzaminatorów przeszło specjalne szkolenie. Wszystko zostało zapięte na ostatni guzik.
O zmianach mówiło się od dwóch lat. Podawano kilka terminów wejścia ich w życie. Ostatecznie stanęło na 10 stycznia 2006 roku. Mimo to niektóre ośrodki egzaminacyjne nie zdążyły przystosować się do nowych realiów, np. w stolicy zawieszono egzaminy aż do odwołania, bo place nie zostały przemalowane.
Nas to nie dotyczy. — Od 29 grudnia zeszłego roku pracowaliśmy non stop nad przystosowaniem placów manewrowych i pojazdów egzaminacyjnych do nowych przepisów. W niedzielę o godz. 23 wszystko zostało zakończone — informował nas wczoraj Tadeusz Taranek, dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Częstochowie. — Przez cały ten okres egzaminy odbywały się na bieżąco, dopiero dzisiaj ośrodek został zamknięty, abyśmy mogli spokojnie przeszkolić egzaminatorów i pachołkami oznakować wszystkie linie zadaniowe.
Pracom nie przeszkodziły nawet opady śniegu. — Gdy pogoda była niekorzystna, to malowaliśmy linie pod namiotem. Kiedy temperatura spadała poniżej - 4 st. C, to podgrzewaliśmy plac specjalnymi palnikami, aby temperatura nawierzchni miała powyżej 5 stopni, bo tylko wówczas farba może związać się z podłożem — mówi dyrektor Taranek.
Wczoraj 14 egzaminatorów przeszło ostateczne szkolenie; na przemian wcielali się w rolę osób egzaminowanych i egzaminujących, aby na własnej skórze przejść nowe wymogi szkolenia i potem bezbłędnie wypunktować ewentualne błędy kursanta.
14 pojazdów egzaminacyjnych „uzbrojono" w kamery audio-wideo mające rejestrować przebieg egzaminu. — Wymieniliśmy akumulatory na te o wyższej mocy, gdyż zdarzało się, że auta gasły w mieście. Działo się tak dlatego, że monitoring pochłania dużo energii i dotychczasowe akumulatory rozładowywały się. Od poniedziałku kamery w pojazdach zostaną włączone i zgodnie z przepisami, przez następne 3 miesiące będą testowane — informuje dyrektor Taranek.
Kamery w pojeździe są cztery: dwie z przodu rejestrują 180 stopni pola widzenia; jedna za tylną szybą pokazuje drogę za pojazdem, a ostatnia jest skierowana jest do wnętrza pojazdu, dzięki czemu dokładnie widać, co robią egzaminator i zdający. Kamera rejestruje datę i czas trwania egzaminu, pokazuje prędkość, z jaką pojazd się porusza, czy ma włączone światła oraz uruchamiane migacze przy skrętach. Dzięki czujkom ultradźwiękowym kamera uruchamia się automatycznie po wejściu kogoś do wnętrza wozu.
Instalacja monitoringu i przemalowanie placów manewrowych kosztowały WORD 400 tys. zł.
przez cappricio » wtorek 10 stycznia 2006, 19:42
Myslovitz napisał(a):cappricio napisał(a):moja kolezanka sie dzis zapisywala na egzamin (teorie zdala dzisiaj)
6 CZERWCA!!!!!!! CZERWCA!!!!!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
No, ale jak to :!: :?: Będzie miała tylko jedno podejście (oby udane :D ) a potem znowu będzie musiała podchodzić do teorii przecież :shock: :?
Nie, nie, to chyba niemożliwe, cappricio, na pewno :?:
przez Vella » wtorek 10 stycznia 2006, 19:48
cappricio napisał(a): moja kolezanka sie dzis zapisywala na egzamin (teorie zdala dzisiaj)
6 CZERWCA!!!!!!! CZERWCA!!!!!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock
na milion %, to nie zadna kolezanka cioci kolegi wujka brata siostry od babci strony, ale moja z klasy dobra kumpela...
ten jej powiedzialam, ze ma teorie pol roku wazna, no ale co ma zrobic...
takie sa kolejki u nas podobno :| bynajmniej tak jej powiedzieli... :|
brawo, brawo, Łódź przebiła wszystkich... :/ 5 miesiecy na egzamin czekac...
przez ella » środa 11 stycznia 2006, 11:17
przez Myslovitz » środa 11 stycznia 2006, 11:26
ella napisał(a):Od dziś ( 11) wznawiają egzamniy w Warszawie na Odlewniczej. Na Powstańców pozostaja zawieszone do odwołania.
Info ze strony warszawskego WORD.