Nowy system egzaminów na prawo jazdy od 10 stycznia 2006 rok

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Stanisław » piątek 13 stycznia 2006, 00:53

podoba mi się ten pas ruchu :D
nawet bardzo.
ale jak tak widzę te śniegi i lody to mi się kurna we łbie nie mieście,że zdecydowali się wszystko zmienić i odmienić właśnie w zimie!!
gdzie tu myślenie ??
w imię szatana !!
Stanisław

Postprzez Mesee » piątek 13 stycznia 2006, 00:57

chociaz jeden problem mam z glowy, bo w Gdansku plac manewrowy jest caly zadaszony, wiec nie grozne mi sniegi i lody :wink: przynajmniej na rękawie
kat.B- od 30.01.2006

:-D :-D :-D
Mesee

Postprzez ad87 » piątek 13 stycznia 2006, 01:17

Myslovitz napisał(a):A o tym to już troszkę było. Proszę bardzo oto link, w którym ten temat był poruszany:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ight=corsa

Dziękuję za szybką odpowiedź :) Mam nadzieję, że się nic nie zmieniło ;P
ad87

Postprzez bodek541 » piątek 13 stycznia 2006, 08:26

Dla mnie to troche chore jest ze sprawdzaniem co jest pod maską.Mam telefon i pieniądze to dzwonie po pomoc.Takie jest moje zdanie
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez Myslovitz » piątek 13 stycznia 2006, 19:33

W "Motorze" nr 2 jest 7 porad, jak zdać egzamin po zmianach :P
Nic odkrywczego tam w zasadzie nie ma, jest o sprawdzeniu stanu technicznego pojazdu, czyli o światłach, płynach (są zdjęcia i opisy, co i gdzie jest), to co mnie zdziwiło, to zdanie mówiące o sprawdzeniu stanu ogumienia :?
Czy to znaczy, że powinnam te gumy obejrzeć, dotknąć czy co :shock: :?
Czy ktoś coś wie na ten temat?

Poza tym polecam ten numer "Motoru", bo są zdjęcia i schematy z opisami, jak prawidłowo zaparkować. Dla mnie jest to o tyle pomocne, że w opisach są zdania typu "kiedy jadąc powoli drogą w prawej przedniej szybie zobaczymy narożnik pierwszego z dwóch aut, między którymi parkujemy, skręćmy maksymalnie w prawo" 8)

Wiem, że to łopatologia, ale mnie przemawia do wyobraźni:wink:
Wszystkie opisy dotyczą Opla Corsy :D
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Postprzez dagmusia » piątek 13 stycznia 2006, 23:02

Myslovitz napisał(a):sprawdzeniu stanu ogumienia[/b] :?
Czy to znaczy, że powinnam te gumy obejrzeć, dotknąć czy co :shock: :?

musisz umieć stwierdzić stan rzeźby bieżnika; nie może mieć mniej niż 1,6 mm, albo wskaźnik rzeźby nie może wskazywać granicznego zużycia, choć z tym ostatnim (wskaźnik) nie miałam do czynienia :roll:
nauka jazdy to świetna sprawa :D
polecam swojego super-instruktora;-)
dagmusia

Postprzez pacia » piątek 13 stycznia 2006, 23:48

mnie tez się filmik podobał :lol:
hmmm.. tak się z ciekawości zastanawiam jak to teraz wygląda w K-ce i wszelkich oddziałach terenowych WORDu ...do tej pory placyk był na punciaku, a miasto na corsie, ajak to wyglada teraz.... wie ktos może ??? :>
"Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie.
Większości ludzi taki śmiech sprawai ból."
pacia

Postprzez laciak » sobota 14 stycznia 2006, 11:28

Mesee zarówno na końcowej lini jak i na początkowej pachołki stoją trzy. Tak jest w ustawie nawet rozrysowane więc innej interpretacji myślę , że być nie może.

Moim zdaniem pomocny jest ten środkowy pachołek, nawet tak twierdż kursanci.
laciak

Postprzez Mesee » sobota 14 stycznia 2006, 12:12

laciak napisał(a):Mesee zarówno na końcowej lini jak i na początkowej pachołki stoją trzy. Tak jest w ustawie nawet rozrysowane więc innej interpretacji myślę , że być nie może.

Moim zdaniem pomocny jest ten środkowy pachołek, nawet tak twierdż kursanci.

tak tak, że powinien byc to ja wiem :wink: tyle, ze z tym przestrzeganiem ustaw, to roznie bywa....akurat w poniedzialek bede u mnie w Pordzie-to zobacze, czy wszystkie pacholki sa na swoim miejscu :D

zastanawiam sie jeszcze nad tym parkowaniem prostopadlym tylem na miescie.ktos pisal, ze mial ten manewr do wykoania na egzamienie, a w rozporzadzeniu jest tak napisane:

"W przypadku egzaminu dla kategorii B i B1 prawa jazdy wykonanie manewrów: <oczywiscie do wyboru przez egzaminatora>
a) parkowanie prostopadłe lub skośne - wjazd przodem wyjazd tyłem........
b) parkowanie równoległe pomiędzy dwoma pojazdami ......
c) zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej .."
no i sam widzisz laciak, ze roznie to bywa z tym przestrzeganiem ustaw ;)
uwierze dopiero jak sama bede zdawala :D
kat.B- od 30.01.2006

Mesee

Postprzez xoyo » sobota 14 stycznia 2006, 12:24

Czy ktoś może to potwierdzić, bo u mnie na mieście chodzą ploty, że na nowym egzamine ma być tylko jeden rękaw, a jak tak to który lewy czy prawy?
xoyo

Postprzez laciak » sobota 14 stycznia 2006, 12:25

Mesee to mi teraz dałaś do myślenia z tym prostopadłym tyłem :P
rzeczywiście w ustawie tak jest to napisane :shock:
Postaram się coś doczytać na ten temat, a jak nie to jutro bede miał interpretacje WORDu Łódzkiego

xoyo masz prawy rękaw u nas, i w całej Polsce :)
laciak

Postprzez Vella » sobota 14 stycznia 2006, 15:01

Akurat środkowegopachołka bardziej się boję niż się z niego cieszę.

Dlaczego?
Ano dlatego, że jeśli zaparkowałabym troszkę za daleko (stając na linii, albo tylko przekraczając ją obrysem auta) to mam jeszcze prawo do drugiego podejscia do tego manewru.
Natomiast jeśli, stając dokładnie w tym samym miejscu co wyżej, stuknę troszeczkę ten pachołek to juz mam "niebezpieczny błąd", egzamin przerwany, i nawet nie mam szansy wyjechac na miasto.

A co do parkowania prostop. tyłem, to też zwróciłam uwagę - w rozporządzeniu niby tego nie ma, ale ktoś w dziale relacji pisał, ze musiał wykonać ten manewr na nowym egzaminie.
Chyba wezmę ze sobą tekst Rozporządzenia. Pokolorowany markerami ;)
Tak na wszelki wypadek.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Mesee » sobota 14 stycznia 2006, 15:06

ja tego pachołka boje się jeszcze z jednego względu ..wcześniej wjeżdzając na łuk- zatrzymywalam się, ustawiałam w pozycji początkowej i jechałam sobie elegencko do przodu :wink: a teraz nie będzie przeciez mozna wjechac od razu, bo bedzie tam stal pacholek.wiec najpierw do przodu wjazd na luk-od prawej strony np., cofniecie do tylu-czyli juz jest mozliwosc przewrocenia pacholka..pozniej zatrzymanie i dopiero jazda do przodu :roll:
kat.B- od 30.01.2006

Mesee

Postprzez Vella » sobota 14 stycznia 2006, 15:11

Mesee napisał(a):ja tego pachołka boje się jeszcze z jednego względu ..wcześniej wjeżdzając na łuk- zatrzymywalam się, ustawiałam w pozycji początkowej i jechałam sobie elegencko do przodu :wink: a teraz nie będzie przeciez mozna wjechac od razu, bo bedzie tam stal pacholek.wiec najpierw do przodu wjazd na luk-od prawej strony np., cofniecie do tylu-czyli juz jest mozliwosc przewrocenia pacholka..pozniej zatrzymanie i dopiero jazda do przodu :roll:

Ale przecież zanim przystąpisz do wykonania manewru (ustawianie) możesz sobie jeździć po liniach i pachołkach skolko ugodno i nie mają prawa Cię za to oblać.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez Cyc » sobota 14 stycznia 2006, 15:12

Vella napisał(a):Akurat środkowegopachołka bardziej się boję niż się z niego cieszę.

Dlaczego?
Ano dlatego, że jeśli zaparkowałabym troszkę za daleko (stając na linii, albo tylko przekraczając ją obrysem auta) to mam jeszcze prawo do drugiego podejscia do tego manewru.
Natomiast jeśli, stając dokładnie w tym samym miejscu co wyżej, stuknę troszeczkę ten pachołek to juz mam "niebezpieczny błąd", egzamin przerwany, i nawet nie mam szansy wyjechac na miasto.
.

Ten pacholek jest OK. A zreszta na tym X masz kupe miejsca zeby sie zatrzymac... Naprawde trzeba sie postarac zeby schrzanic ten łuk.

A co do wyjechania na miasto... To na miasto mozesz wyjechac nawet jak niezaliczylas placyka :) Zmienili ustawe :P
Jedziesz na miasto ze swiadomoscia ze i tak juz masz examin do tylu...
Danke Szynke :)
"...PonoćWieszJużOMnieWszystko-NieZnaszMnieWcale..."
Cyc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy