prawo jazdy za pieniądze z unii

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

prawo jazdy za pieniądze z unii

Postprzez zyczliwy » czwartek 20 lipca 2006, 15:32

czy może mi ktoś powiedzieć gdzie w świętokrzyskim jest szkoła jazdy, gdzie można zrobić prawo jazdy C+E finansowane ze środków unijnych.
Pozdrawiam
zyczliwy

Postprzez Tomek_ » czwartek 20 lipca 2006, 17:03

Udajesz sie do urzedu pracy, w ktorym musisz byc zarejestrowany jako bezrobotny, tam skladasz odpowiedni wniosek. Najczesciej mozna za "friko" zrobic kategorie C i C+E, czasem D.
Czesto wymagane jest oswiadczenie od firmy TRANSPORTOWEJ, ze jest szansa na zatrudnienie Cie (nie zadna gwarancja) po ukonczeniu kursu na C lub C+E.
Rzadko sie zdarza, aby mozna wiecej niz jedna. Nie slyszalem, zeby mozna bylo robic kategorie B.
Za badanie lekarskie,kurs i pierwszy egzamin nie placisz nic, placisz za ewentualne kolejne.
Pozdrawiam.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez zyczliwy » sobota 22 lipca 2006, 13:24

Dzieki wielkie. jest tylko mały problem z zarejestrowaniem się ponieważ ja pracuję :D
A rzeczywiście chodziło mi o kategorię C+E,ponieważ B mam już od 15 lat
A może są jakieś ośrodki szkoleniowe które ciągną kase z unii za takie rzeczy. Przecież w ten sam sposób organizowane są szkolenia dla handlowców czy księgowych itp.
Że też nikt nie chce szkolić w ten sam sposób kierowców :(
Pozdrawiam serdecznie
zyczliwy

Postprzez Tomek_ » sobota 22 lipca 2006, 13:35

zyczliwy napisał(a):A może są jakieś ośrodki szkoleniowe które ciągną kase z unii za takie rzeczy. Przecież w ten sam sposób organizowane są szkolenia dla handlowców czy księgowych itp.
Że też nikt nie chce szkolić w ten sam sposób kierowców :(

Wlasnie w ten sposob jak to napisales osrodki szkoleniowe "ciagna kase", a urzad pracy jest tylko posrednikiem. A zanim zrobisz C+E to musisz zrobic C.
Tomek_

Postprzez grze » sobota 22 lipca 2006, 15:22

Czesto wymagane jest oswiadczenie od firmy TRANSPORTOWEJ, ze jest szansa na zatrudnienie Cie (nie zadna gwarancja) po ukonczeniu kursu na C lub C+E.

I tu sie nie zgodze by urzad pracy dal pieniadze trzeba dostarczyc papierek ze po kursie pracodowca zagwarantuje mu prace na ta katogorie na ktora robi kurs poprzez urzad. Wiem bo pracowalem 3 miesiace w uzredzie pracy.
grze

Postprzez Tomek_ » sobota 22 lipca 2006, 15:29

Z tego co ja czytalem to wystarczy oswiadczenie o mozliwosci zatrudnienia.
Tomek_

Postprzez grze » sobota 22 lipca 2006, 15:55

teoretycznie to jest to samo. Nawet jesli go nie zatrudni to czlowiek ma za free prawko :D
grze

Postprzez zyczliwy » poniedziałek 24 lipca 2006, 08:59

no tak moi mili, wszystko jest pięknie, ale w takim razie jak obejsc to wszystko skoro jestem juz zatrudniony? a w moim PUP-ie wiedza że pracuje ponieważ do moich obowiązków nalezy korespondencja z nimi. Myślę że nie byłoby problemu z załatwieniem zaświadczenia od pracodawcy że np chce mnie zatrudnić w tej samej firmie jako kierowcę, ale czy to wystarczy?

Tomek, a nie można zrobić od razu C+E?
zyczliwy

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 24 lipca 2006, 09:46

zyczliwy napisał(a):Tomek, a nie można zrobić od razu C+E?

Nie mozna.
Zeby robic prawko na przyczepy, trzeba najpierw miec do czego ta przyczepe podlaczyc.
Zeby rozpoczac kurs na C+E musisz miec cnm. zaswiadczenie o zdaniu egzaminu na C, a ze nikt takich zaswiadczen nie wydaje to w praktyce oznacza to, ze musisz miec w kieszeni plastik z literka C.
Tomek_

Postprzez grze » poniedziałek 24 lipca 2006, 10:51

zyczliwy napisał(a):Myślę że nie byłoby problemu z załatwieniem zaświadczenia od pracodawcy że np chce mnie zatrudnić w tej samej firmie jako kierowcę,

Na 99% mozesz isc smialo do Urzedu z prosba o przykjecie na kurc kat.C a pozniej na C+E
grze

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 24 lipca 2006, 13:51

grze napisał(a):Na 99% mozesz isc smialo do Urzedu z prosba o przykjecie na kurc kat.C a pozniej na C+E

Nie jestem przekonany o tym skoro on nie jest bezrobotny, nie wydaje mi sie tez, zeby urzad sponsorowal jednej osobie 2 kursy.

Powiatowy Urząd Pracy kieruje na szkolenie grupowe osobę, która:
-jest zarejestrowana w PUP w Gdańsku przez okres minimum 3 miesięcy
-spełnia wymagania kwalifikacyjne określone w planie szkoleń
-nie korzystała w okresie ostatniej rejestracji ze szkolenia finansowanego przez Powiatowy Urząd Pracy
-aktywnie poszukuje pracy przy wsparciu pośrednika i utrzymuje z nim stały kontakt
-złożyła ankietę kandydata na szkolenie grupowe w Dziale Pośrednictwa Pracy i Poradnictwa Zawodowego (pok. 28).

W przypadku, gdy liczba kandydatów na szkolenie grupowe przekracza liczbę miejsc, o zakwalifikowaniu decydują dodatkowe kryteria:
1. data wpływu ankiety
2. okres pozostawania bez pracy (ostatnia rejestracja).
Osoby spełniające wszystkie powyższe kryteria, a z powodu ograniczonej liczby miejsc nie zakwalifikowane, będą brane pod uwagę przy naborze na kolejne szkolenie, w przeciągu 6 miesięcy od daty złożenia ankiety.

Wystarczy wpisac w google "urząd pracy kurs na prawo jazdy" i poczytac. Poza tym z tego co wyczytalem to trwa to strasznie dluuuugo :D
Tomek_

Postprzez grze » poniedziałek 24 lipca 2006, 14:00

Jezu te slonce mnie juz wykancza :D Mysle co innego pisze co innego :) Przeoczylem jedna sparwe trza byc zarejestrowany w urzedzie. Sorrki za wprowadzenie w blad.
grze

Powrót do Szkolenie kierowców