Dwie kategorie a rozlozenie terminow.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dwie kategorie a rozlozenie terminow.

Postprzez Adam_R » środa 01 listopada 2006, 02:43

Witam,

Niedawno zapisalem sie na kurs prawa jazdy (dot. kategorii A oraz B)
Naturalne bede staral sie zdawac obydwie kategorie jednoczesnie.

Chcialbym zdawac egzamin na kategorie B zaraz jak tylko skoncze zajecia teoretyczne i praktyczne. (czyli prawodopodobnie gdzies w pierwszej polowie stycznia), a na kategorie A jak tylko bedzie to mozliwe (czyli w kwietniu - poniewaz egzaminy na A przez zime sa zawieszone).
Nie bedzie z tym problemu? Pytam poniewaz nie jestem pewny czy bede mogl sie zapisac na egzamin teoretyczny (A+B) oraz egzamin praktyczny (B) nie majac zaliczonych "jazd" na kat.A, bo przeciez zima bedzie. Jazd nie bede mial zaliczonych bo sam nie bede chcial jezdzic w zime na motocyklu wiedzac ze i tak egzamin bedzie jak snieg stopnieje.

Nie chcialbym aby sie okazalo ze przystapic do egzaminu moge dopiero po zakonczeniu pelnego kursu na A+B ... bo wowczas na jedno i drugie musialbym czekac ponad 3 miesiace.

Czy tez okaze sie ze jazdy na A bede musial odbyc w zime ... po to zeby moc zdawac na B? (zakonczony pelny kurs) a po 3 miesiacach najwzyej sobie wykupic dodatkowe godziny i przed egzaminem przypomniec sobie motocykl?

Rozumiem, ze tak czy inczej na wydanie prawo jazdy bede czekal do udanej przeprawy z A (to akurat nie problem, bo do kartonika az tak spieszyc mi sie nie bedzie)

Jak w takim przypadku reaguje regulamin mowiacy ze WORD ma obowaizek zorganizowac egzamin max do 1,5miesiaca od teorii?

Co radzicie?
Adam_R

Postprzez adalberthus » środa 01 listopada 2006, 03:51

Cóż Ci doradzić.Poprostu bez odbycia jazd ,nie jest możliwe wystawienie zaświadczenia o ukończonym kursie.Żeby zdawać teorię ,musisz mieć odbyte też jazdy szkoleniowe ,zaliczony egzamin wewnętrzny.Tak więc ,jeżeli chcesz zdawać wcześniej na B,musisz poprostu zrobić kurs dwukrotnie.Albo poczekać do wiosny i zrobić kurs łączony.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez NIKITA » środa 01 listopada 2006, 20:33

adalberthus napisał(a):Poprostu bez odbycia jazd ,nie jest możliwe wystawienie zaświadczenia o ukończonym kursie.

Dokładnie... bez odebranych dokumentów ukończenia kursu nie zapiszesz się na egzamin
Testy na dwie kategorie i tak zdaje się podwójnie... dwa testy dwa razy więcej czasu.....
przynajmniej w wawie tak jest. Poza tym lepiej sie teraz ws3mać z "A" bo na zaliczenie jazd masz pół roku (przerwa zimowa dojdzie)

ps.
pytanie w temacie...
jeśli teraz zrobi na "B"... zaliczy odbierze itd...
a za jakieś pół roku będzie chciał robic na "A"...
to znowu będzie musiał składac dokumenty ukończenia kursu?
Przecież kurs robi podwójnie... to jak będzie z zapisem na egzamin ? :roll:
A - 2006r ... B - 1999r
... WORD Warszawa ...
... STOP Wariatom drogowym ... Obrazek

www.cheri.webpark.pl Obrazek
NIKITA

Postprzez ella » środa 01 listopada 2006, 21:22

NIKITA napisał(a):Testy na dwie kategorie i tak zdaje się podwójnie... dwa testy dwa razy więcej czasu.....
przynajmniej w wawie tak jest.

egzamin teoretyczny na kategorie A i B obejmuje 18 pytań na kat. B i 6 pytań na kat. A.

Zarówno w kategorii A jak i B można w 18 pytaniach popełnić błędy tylko w 2 pytaniach, przy czym dla kategorii A liczone jest 12 pierwszych pytań z kat. B i 6 dodatkowych z kat. A. łączny czas trawania egzaminu wynosi 35 minut
ella
Moderator

Postprzez NIKITA » środa 01 listopada 2006, 21:51

Dziwne... jak ja zdawałam teorie na "A"... to ktoś w mojej grupie zdawał 2 testy (z dwóch kategori "A" i "B")... i miał podwójnie czas liczony...
A - 2006r ... B - 1999r
... WORD Warszawa ...

NIKITA

Postprzez ella » środa 01 listopada 2006, 22:01

No to rzeczywiście dziwne bo podwójnie czas liczony mają te osoby, które dodatkowo oprócz A lub B zdają C, C1, D lub D1
I tak jest też zapisane w rozporządzeniu.
ella
Moderator

Postprzez NIKITA » środa 01 listopada 2006, 22:53

wiem że zdawał "B".... i cos jeszcze... i miał podwójnie liczony czas... nie mam 100u procentowej pewności ze to było A... przeciez nie zaglądałam mu w monitor.... wiem że przed czasem wcisnął... "zakończ test" czy coś takiego (zamiast przejść do drugiego testu).. i skończył obydwa jednocześnie......
oblał obywda... pierwszy schrzanił a drugiego wogóle nie zaczął
A - 2006r ... B - 1999r
... WORD Warszawa ...

NIKITA

Powrót do Egzamin na prawo jazdy